Funksjon: Ansvarlig søker | Fagområde: (for alle typer tiltak) | Tiltaksklasse: 1 | Vis betydningSkjul betydning |
Ansvarlig søker, tiltaksklasse 1 Kravene til utdanning og praksis
Fast ansatt faglig ledelse skal ha utdanning og praksis som er relevant for dette godkjenningsområdet i tiltaksklasse 1. Følgende minimumskrav til utdanningsnivå og praksislengde må være oppfylt:
- Mesterbrev eller tilsvarende
- 4 års relevant praksis
Dette omfatter fagområdet
Oppgaver og ansvar til ansvarlig søker bestemmes av pbl. § 23-4 og presiseres ytterligere av byggesaksforskriften § 12-2 bokstav a-m . Tiltaksklasseplassering for søkerfunksjonen vil være avhengig av kompleksitet, herunder hvor mange ansvarlige foretak som skal ha ansvarsrett og koordineres og hvor mange ansvarsoppgaver i byggesaksforskriften § 12-2 som er aktuelle for tiltaket.
For tiltak der prosjektering og utførelse ligger i høyere tiltaksklasse, men der ansvarsforholdene er oversiktlige og koordineringsbehovet er lite, vil tiltaksklassen for søkerfunksjonen være lav.
Ansvarlig søker har ansvar for å utarbeide tiltaksprofil for tiltaket og synliggjøre dette i gjennomføringsplanen, jf. byggesaksforskriften § 9-3.
Ansvarlig søker har ansvar for at alle oppgaver er belagt med ansvar, herunder ansvar for uavhengig kontroll, jf. byggesaksforskriften kap 14.
Dette omfatter tiltaksklasse 1
Søkerfunksjonen i tiltaksklasse 1 omfatter lite komplekse søknader, der koordineringsbehovet for prosjektering, utførelse og kontroll er lite.
Eksempelvis vil dette omfatte søknader i få trinn og ettrinnssøknader der ansvarsforholdene i tiltaket er oversiktlige og krever lite koordinering.
|
Funksjon: Prosjekterende | Fagområde: Arkitektur | Tiltaksklasse: 1 | Vis betydningSkjul betydning |
Prosjekterende, tiltaksklasse 1 Kravene til utdanning og praksis
Fast ansatt faglig ledelse skal ha utdanning og praksis som er relevant for dette godkjenningsområdet i tiltaksklasse 1. Følgende minimumskrav til utdanningsnivå og praksislengde må være oppfylt:
- Mesterbrev eller tilsvarende
- 4 års relevant praksis
Dette omfatter fagområdet
Arkitekturprosjektering av bygninger, anlegg eller konstruksjoner omfatter arkitektonisk utforming av nytt eller endring av eksisterende tiltak, hvor krav til visuelle kvaliteter, funksjonelle og miljømessige forhold, samt byggverkets kompleksitet og/eller tilpasningsbehov til omgivelser er avgjørende for fastsettelse av tiltaksklasse. Oppgaven omfatter også utarbeidelse av situasjonsplan med plassering av tiltaket på tomta, og prosjektering av utomhusarealer herunder veg og parkeringsplass, samt universell utforming (UU) av utomhusområder og planløsning i bygget.
Dette omfatter tiltaksklasse 1
Godkjenningsområdet omfatter arkitektonisk utforming av nytt eller endring av eksisterende tiltak med liten vanskelighetsgrad eller kompleksitet. Gjelder bygninger inntil 500 m2 BRA, og større industri eller lagerbygg med enkel planløsning. Godkjenningsområdet omfatter også endringer i eksisterende byggverk der byggverket i seg selv ikke representerer stor arkitektonisk verdi.
Godkjenningsområdet omfatter enkel prosjektering innen følgende fagområder etter byggteknisk forskrift:
- arkitektonisk utforming
- konstruksjonssikkerhet
- sikkerhet ved brann
- planløsning
- miljø og helse
- bygningsfysikk, energi og lydforhold
Eksempler på arkitekturprosjektering i tiltaksklasse 1 kan være:
- enebolig, tomannsbolig og lignende mindre bygninger
- endringer i eksisterende byggverk med små følger for arkitektonisk utforming
- utendørstribuner, små bruer og tårn
|
Funksjon: Utførende | Fagområde: Innmåling og utstikking av tiltak | Tiltaksklasse: 1 | Vis betydningSkjul betydning |
Utførende, tiltaksklasse 1
Fagområdet omfatter innmåling av tilstrekkelige antall faste punkter i terrenget, som grunnlag for å fastlegge tiltakets plassering på situasjonsplan (polygonpunkter, grensemerker, nabobygg høyder på ledninger, manlende detaljer i kart med mer) og overføring av tiltakets plassering med utstikking av punkter fra koordinatfestet situasjonsplan til terreng, samt høydeplassering.
Tiltaksklasse 1
Godkjenningsområdet omfatter overføring av tiltakets plassering fra plan til terreng i områder hvor krav til høyder og minsteavstander ikke er kritisk for oppfyllelse av krav til plangrunnlaget (store tomter). Utsetting av punkter for tiltak som krever plassering og høydeangivelse ved utmål fra bestående og godt definerte detaljer, etter målangivelse påtegnet godkjent situasjonsplan, der det ikke anses å være kritisk for oppfyllelse av krav til minsteavstander.
I oppgaven inngår utarbeidelse av stikningsdata for punkter (koordinater i grunnriss og høyde).
Eksempler på innmåling og utstikking i tiltaksklasse 1:
- byggverk i flatt terreng med få utstikkingspunkter
- byggverk på store tomter hvor avstand til nabogrense og andre byggverk ikke er kritiske
- innmåling høydegrunnlag og utstikking av stikkledninger (retning, lengdeprofil og kotehøyder i kummer)
- utstikking av lengdeprofil og høyde for veier og plassering av parkeringsplasser hvor krav til plassering ikke er kritisk.
|
Funksjon: Utførende | Fagområde: Veg- og grunnarbeider | Tiltaksklasse: 1 | Vis betydningSkjul betydning |
Utførende, tiltaksklasse 1
Fagområdet veg- og grunnarbeider omfatter blant annet graving, sprengning, oppfylling, planering og komprimering. Arbeidene skal utføres i henhold til produksjonsunderlaget, se SAK10 § 1-2 bokstav g.
Tiltaksklasse 1
Eksempel på utførelse av veg-,og grunnarbeider i tiltaksklasse 1 kan være:
- fjellarbeider i dagen, sprengning av grop eller skjæringer uten krav til kontur og med liten risiko for skader,
- graving uten krav til midlertidig sikring av byggegrop, «lett» komprimering iht. NS 3420 kap. F, fjellavdekking med krav til renhet,
- gravings-, avstivnings-, sprengnings- og gjenfyllingsarbeider for kabel, dreneringsarbeider og VA ledninger med grøfter grunnere enn 2 meter,
- legging av dekker med belegningsstein, grusdekker, betong og asfaltdekker for gang- og sykkelveg, innkjørsler, interne veier o.l.,
- utførelse av fundament (forsterknings- og bærelag) for veger som er definert som atkomst- og samleveger med forutsatt ÅDT høyst 1500 etter Vegvesenets normal N100,
- utførelse av fundament (forsterknings- og bærelag) for andre veger av tilsvarende kompleksitet,
- planeringsarbeider, mindre betongarbeider, utførelse av forstøtninger og skråningsbeskyttelse tilsvarende «vanlige forhold» i følge Vegvesenets normal N200, rørpressing og boring i fjell eller i løse masser.
|
Funksjon: Utførende | Fagområde: Vannforsynings- og avløpsanlegg | Tiltaksklasse: 1 | Vis betydningSkjul betydning |
Utførende, tiltaksklasse 1
Godkjenningsområdet omfatter utførelse av vann- og avløpsanlegg samt utførelse av overvannssystem, med tilhørende komponenter og utstyr.
Tiltaksklasse 1
Godkjenningsområdet omfatter legging av rør for vann og avløp, samt rør for overvann med liten kompleksitet og vanskelighetsgrad, og der mangler eller feil ved tiltaket fører til mindre konsekvenser for helse, miljø og sikkerhet.
Eksempler på utførelse av vannforsynings- og avløpsanlegg i tiltaksklasse 1 kan være:
- Legging av rør for vann med diameter høyst 63 mm
- Legging av rør for avløp med diameter høyst 200 mm
- Legging av overvannsrør for en liten gruppe av småhus
|
Funksjon: Utførende | Fagområde: Plasstøpte betongkonstruksjoner | Tiltaksklasse: 2 | Vis betydningSkjul betydning |
Utførende, tiltaksklasse 2
Fagområdet omfatter forskalings-, armerings- og utstøpningsarbeider av konstruksjoner som fundamenter, vegger, søyler, bjelker og dekker.
Tiltaksklasse 2
Godkjenningsområdet utførelse av plasstøpte betongkonstruksjoner omfatter arbeider i byggverk Utførelse av konstruksjoner av slakkarmert, uarmert eller spennarmert betong med tiltak som etter NS 1990 +NA plasseres i pålitelighetsklasse 2, og forutsettes utført med "normal kontroll".
Eksempler på plasstøpte betongkonstruksjoner i tiltaksklasse 2:
- plasstøpte betongkonstruksjoner i bygning med boenheter og mer enn 3 etasjer
- plasstøpte betongkonstruksjoner i bygning for publikum og arbeidsbygning med inntil 5 etasjer
- betongarbeider av anleggskonstruksjoner som kulverter, forstøtningskonstruksjoner og bruer
- kummer og forstøtningskonstruksjoner med høyde over 2 m (med trafikkbelastning)
- kulverter og bruer med spennvidder inntil 10 m
|
Funksjon: Utførende | Fagområde: Tømrerarbeid og montering av trekonstruksjoner | Tiltaksklasse: 1 | Vis betydningSkjul betydning |
Utførende, tiltaksklasse 1 Fagområdet omfatter utførelse av tømrerarbeid og montering av trekonstruksjoner.
Oppgaver som inngår i fagområdet kan være utførelse av yttervegger, etasjeskiller, innvendige vegger og takkonstruksjoner, luft- og fukttetting og varme-, lyd- og kondensisolering.
Tiltaksklasse 1
Godkjenningsområdet omfatter oppføring og endringsarbeider av byggverk med liten vanskelighetsgrad. Alle relevante arbeider som inngår i oppføring av bygning omfattes av godkjenningsområdet, f.eks. betongarbeider og murarbeider for småhus i tiltaksklasse 1, montering av produkter, bygningselementer, taktekkingsarbeider og membranarbeider (fukt, radon) m.m.
Eksempler på utførelse av tømrerarbeider i tiltaksklasse 1 kan være oppføring eller vesentlig endring av:
- enebolig, to- til firemannsbolig, rekkehus, kjedehus og terrassehus til og med tre etasjer
- små barnehager og arbeidsbygg til og med to etasjer
- landsbruksbygninger og lagerbygg t.o.m. 2000m2 BRA,
- supplerende tømrerarbeider som for eksempel montering av ikke bærende vegger i store bygg
|
Funksjon: Utførende | Fagområde: Montering av bærende metall- eller betongkonstruksjoner | Tiltaksklasse: 1 | Vis betydningSkjul betydning |
Utførende, tiltaksklasse 1
Fagområdet omfatter montering av bærende og ikke-bærende bygningsdeler av metall, eller prefabrikkerte betongelementer. Utførelse av sikringstiltak inngår i godkjenningsområdet. Montering og avstivning under montering og ansvar for utførelse av brannisolering og branntetting inngår i godkjenningsområdet.
Tiltaksklasse 1
Godkjenningsområdet omfatter montering av bærende metall- eller betongkonstruksjoner som etter NS 1990 +NA plasseres i pålitelighetsklasse 1, og forutsettes utført med "begrenset kontroll".
Eksempler på montering av bærende metall- eller betongkonstruksjoner i tiltaksklasse 1:
- bensinstasjon eller enkelt industribygg
- lager- eller landbruksbygg
- nye balkonger på boligblokker t.o.m. 5. etg
- utkragede bygningsdeler som solavskjerming, tak over inngangsparti eller uteplass ol
- mezzanin
- bru og kulvert med spennvidder inntil 10 m
- tårn inntil 10 m høyde
|
Funksjon: Utførende | Fagområde: Taktekkingsarbeid | Tiltaksklasse: 1 | Vis betydningSkjul betydning |
Utførende, tiltaksklasse 1
Fagområdet omfatter taktekkingsarbeid inkludert tilhørende beslagarbeider uavhengig av taktekkingsmaterialer. Fagområdet omfatter ansvar for bygningsfysiske forhold som tetthet, fukt, varmeisolasjon, samt brannsikring og utførelse av nødvendig fall. Montering av beslag og lignende inngår i fagområdet.
Tiltaksklasse 1
Godkjenningsområdet omfatter taktekkingsarbeider med liten vanskelighetsgrad.
Eksempler på taktekkingsarbeider i tiltaksklasse 1 kan være:
- arbeider på enkle tradisjonelle takformer (saltak, pulttak med og uten takoppbygg), inntil 200 m2
- uisolerte tak
|
Funksjon: Utførende | Fagområde: Riving og miljøsanering | Tiltaksklasse: 1 | Vis betydningSkjul betydning |
Utførende, tiltaksklasse 1
Fagområdet riving og miljøsanering omfatter sanering og forsvarlig sluttbehandling av farlig avfall iht. miljøsaneringsbeskrivelsen samt håndtering av rivingsmaterialer for ombruk, gjenvinning, energiutnyttelse og forsvarlig sluttbehandling iht. avfallsplan. Godkjenningsområdet omfatter også oppgaver ved tiltak på eksisterende byggverk (rehabilitering).
Tiltaksklasse 1
Riving og miljøsanering av bygning med BRA inntil 400 m2, som f.eks. enebolig, tomannsbolig, rekkehus og kjedehus, og anlegg eller konstruksjoner med tilsvarende størrelse og materialbruk.
|
Funksjon: Uavhengig kontrollerende | Fagområde: Våtrom (i boliger) | Tiltaksklasse: 1 | Vis betydningSkjul betydning |
Uavhengig kontrollerende, tiltaksklasse 1 Kravene til utdanning og praksis
Fast ansatt faglig ledelse skal ha utdanning og praksis som er relevant for dette godkjenningsområdet i tiltaksklasse 1. Følgende minimumskrav til utdanningsnivå og praksislengde må være oppfylt:
- Mesterbrev eller tilsvarende
- 4 års relevant praksis
Dette omfatter godkjenningsområdet
Godkjenningsområdet omfatter uavhengig kontroll av fuktsikring ved nybygging og søknadspliktig ombygging av våtrom i alle boliger samt for fritidsboliger med mer enn en boenhet.
Byggesaksforskriften § 14-6 regulerer gjennomføring av kontrollen for dette godkjenningsområdet. Når det gjelder fuktsikring av våtrom er det først og fremst utførelsen som skal kontrolleres. Kontroll av våtrom foretas når våtrom er tilnærmet ferdigstilt.
Kontrollen for godkjenningsområdet omfatter:
- plassering av sluk i plan og høyde som prosjektert
- visuell kontroll av tilpasning mellom membran, slukmansjett og sluk
- synliggjøring av eventuell lekkasje fra cisterne ved utløp til gulv
- samsvar mellom spesifikasjon av produktene for membran, slukmansjett og sluk og produkter som er benyttet
- bekreftelse i produktdokumentasjon av samvirke mellom produktene membran, slukmansjett og sluk
|