Sentralt godkjente foretak

DR ING A AAS-JAKOBSEN AS

Organisasjonsnummer
941019285
Forretningsadresse
Inngang 2, Lilleakerveien 4A, 0283 OSLO
Postadresse
Inngang 2, Lilleakerveien 4A, 0283 OSLO
Webside
www.aas-jakobsen.no
Antall lønnsmottakere
160

Godkjenningsperiode:
09.02.2021–09.02.2024

DR ING A AAS-JAKOBSEN AS er godkjent innen følgende områder:
FunksjonFagområdeTiltaksklasse
Funksjon: Ansvarlig søkerFagområde: (for alle typer tiltak)Tiltaksklasse: 3Vis betydningSkjul betydning

Ansvarlig søker, tiltaksklasse 3

Kravene til utdanning og praksis
Fast ansatt faglig ledelse skal ha utdanning og praksis som er relevant for dette godkjenningsområdet i tiltaksklasse 3. Følgende minimumskrav til utdanningsnivå og praksislengde må være oppfylt:

  • Mastergrad eller tilsvarende
  • 8 års relevant praksis

Dette omfatter fagområdet
Oppgaver og ansvar til ansvarlig søker bestemmes av pbl. § 23-4 og presiseres ytterligere av byggesaksforskriften § 12-2 bokstav a-m . Tiltaksklasseplassering for søkerfunksjonen vil være avhengig av kompleksitet, herunder hvor mange ansvarlige foretak som skal ha ansvarsrett og koordineres og hvor mange ansvarsoppgaver i byggesaksforskriften § 12-2 som er aktuelle for tiltaket.

For tiltak der prosjektering og utførelse ligger i høyere tiltaksklasse, men der ansvarsforholdene er oversiktlige og koordineringsbehovet er lite, vil tiltaksklassen for søkerfunksjonen være lav.

Ansvarlig søker har ansvar for å utarbeide tiltaksprofil for tiltaket og synliggjøre dette i gjennomføringsplanen, jf. byggesaksforskriften § 9-3.

Ansvarlig søker har ansvar for at alle oppgaver er belagt med ansvar, herunder ansvar for uavhengig kontroll, jf. byggesaksforskriften kap 14.

Dette omfatter tiltaksklasse 3
Søkerfunksjonen i tiltaksklasse 3 omfatter komplekse søknader, der koordineringsbehovet for prosjektering, utførelse eller kontroll er svært krevende.

Eksempelvis vil dette omfatte flertrinnssøknader der ansvarsforholdene i tiltaket er kompliserte og krever omfattende koordinering.

Funksjon: ProsjekterendeFagområde: ArkitekturTiltaksklasse: 1Vis betydningSkjul betydning

Prosjekterende, tiltaksklasse 1

Kravene til utdanning og praksis
Fast ansatt faglig ledelse skal ha utdanning og praksis som er relevant for dette godkjenningsområdet i tiltaksklasse 1. Følgende minimumskrav til utdanningsnivå og praksislengde må være oppfylt:

  • Mesterbrev eller tilsvarende
  • 4 års relevant praksis

Dette omfatter fagområdet
Arkitekturprosjektering av bygninger, anlegg eller konstruksjoner omfatter arkitektonisk utforming av nytt eller endring av eksisterende tiltak, hvor krav til visuelle kvaliteter, funksjonelle og miljømessige forhold, samt byggverkets kompleksitet og/eller tilpasningsbehov til omgivelser er avgjørende for fastsettelse av tiltaksklasse. Oppgaven omfatter også utarbeidelse av situasjonsplan med plassering av tiltaket på tomta, og prosjektering av utomhusarealer herunder veg og parkeringsplass, samt universell utforming (UU) av utomhusområder og planløsning i bygget.

Dette omfatter tiltaksklasse 1
Godkjenningsområdet omfatter arkitektonisk utforming av nytt eller endring av eksisterende tiltak med liten vanskelighetsgrad eller kompleksitet. Gjelder bygninger inntil 500 m2 BRA, og større industri eller lagerbygg med enkel planløsning. Godkjenningsområdet omfatter også endringer i eksisterende byggverk der byggverket i seg selv ikke representerer stor arkitektonisk verdi. Godkjenningsområdet omfatter enkel prosjektering innen følgende fagområder etter byggteknisk forskrift:

  • arkitektonisk utforming
  • konstruksjonssikkerhet
  • sikkerhet ved brann
  • planløsning
  • miljø og helse
  • bygningsfysikk, energi og lydforhold

Eksempler på arkitekturprosjektering i tiltaksklasse 1 kan være:

  • enebolig, tomannsbolig og lignende mindre bygninger
  • endringer i eksisterende byggverk med små følger for arkitektonisk utforming
  • utendørstribuner, små bruer og tårn
Funksjon: ProsjekterendeFagområde: GeoteknikkTiltaksklasse: 1Vis betydningSkjul betydning

Prosjekterende, tiltaksklasse 1

Geoteknisk prosjektering omfatter grunnundersøkelser og kartlegging av grunnforhold også med hensyn til forurensing, samt utarbeidelse av grunndata for fundamentering og eventuelt sikringstiltak for bygg, anlegg eller konstruksjon.

På bakgrunn av foreliggende grunndata, skal det stipuleres risiko ved grunnforhold, beregnes bæreevne, stabilitet og setninger, samt forslag til fundamentering.

Ved påvist dårlige grunnforhold omfatter oppgaven utarbeidelse av eventuelt konsept for utbedring av bæreevne og stabilitet, samt sikringstiltak på byggeplassen og område utenfor.

Ved påvist forurensing i grunnen skal det, jf. forurensningsforskriften § 2.6, utarbeides tiltaksplan for terrenginngrepet.

Selve grunnundersøkelsen og kartlegging av grunnforhold og utarbeidelse av grunndata regnes ikke som tilstrekkelig grunnlag for sentral godkjenning.

Tiltaksklasse 1
Godkjenningsområdet omfatter bygninger, anlegg eller konstruksjoner som iht. NS-EN 1990 +NA plasseres i pålitelighetsklasse 1, hvor det er påvist oversiktlige og enkle grunnforhold.

Der det er oversiktlige og enkle grunnforhold trenger geoteknikk normalt ikke ansvarsbelegges særskilt, men inngår i fagområdet konstruksjonssikkerhet.

Funksjon: ProsjekterendeFagområde: KonstruksjonssikkerhetTiltaksklasse: 3Vis betydningSkjul betydning

Prosjekterende, tiltaksklasse 3

Fagområdet omfatter prosjektering av byggverkets totale stabilitet under oppføring og i bruk, og dimensjonering av bærende elementer, herunder fundamenter, vegger, søyler, dekker og takkonstruksjoner. Bæresystem skal dimensjoneres for standard laster, naturpåkjenninger og ulykkeslaster.

Godkjenningsområdet omfatter også utarbeidelse av eventuelle utredninger vedrørende behov for sikringstiltak ved oppføring og ved bruk av tiltaket.

Godkjenningsområdet omfatter også prosjektering av riving.

Tiltaksklasse 3
Prosjektering av konstruksjonssikkerhet av nytt eller vesentlig endring av eksisterende tiltak som bygg, anlegg eller frittstående konstruksjon uten begrensning av pålitelighetsklasse og brannklasse.Dimensjonering ved komplisert statisk bæresystem eller ved vanskelige grunnforhold, hvor valg av løsninger krever spesielle utredninger og analyser.

Eksempler på tiltak i denne klassen kan være:

  • boligblokker, kontor- og skolebygg (høyere enn 5 etg.)
  • store forsamlingslokaler, sportshaller, kjøpesentre
  • store industri- og lagerbygg med store spennvidder og laster
  • sykehus, store hoteller og svømmehaller
  • store tribuner med overtak, bru med store spenn (over 50 m) og høye tårn (over 40 m)
Funksjon: ProsjekterendeFagområde: MiljøsaneringTiltaksklasse: 2Vis betydningSkjul betydning

Prosjekterende, tiltaksklasse 2

Fagområdet omfatter kartlegging av farlig avfall ved riving, rehabilitering eller vesentlig ombygging av eksisterende byggverk, og på basis av det utarbeide avfallsplan og miljøsaneringsbeskrivelse.

Tiltaksklassen for godkjenningsområdet vil være avhengig av vanskelighetsgraden av selve kartleggingen av farlig avfall og mengden av rivingsmaterialer byggetiltaket vil generere.

Tiltaksklasse 2
Prosjektering/kartlegging av rivemasser i bygning med BRA større enn 400 m2 og mindre enn 2 000 m2 og anlegg eller konstruksjoner av tilsvarende størrelse.

Funksjon: Uavhengig kontrollerendeFagområde: Overordnet ansvar for kontrollTiltaksklasse: 3Vis betydningSkjul betydning

Uavhengig kontrollerende, tiltaksklasse 3

b>Kravene til utdanning og praksis
Fast ansatt faglig ledelse skal ha utdanning og praksis som er relevant for dette godkjenningsområdet i tiltaksklasse 3. Følgende minimumskrav til utdanningsnivå og praksislengde må være oppfylt:

  • Mastergrad eller tilsvarende
  • 8 års relevant praksis

Dette omfatter fagområdet
Foretak med sentral godkjenning for overordnet ansvar for uavhengig kontroll er kvalifisert for å kunne påta seg ansvar for uavhengig kontroll av prosjektering og utførelse av tiltak innen de fagområder foretaket selv besitter kompetanse og på fagområder der foretaket har kompetanse til å styre underleverandør av kontrolloppgaver. Dette skal fremgå av styringssystemet til kontrollforetaket.

Sentral godkjenning for overordnet ansvar gis til foretak som har erfaring med kontroll av prosjekterings- og utførelsesoppgaver av relevante fagområder og grenseflater. Det er en forutsetning at foretaket har kvalifisert personell med relevant praksis fra prosjektering og prosjekteringsledelse, samt praksis fra utførelse/byggeledelse, og har rutiner for fagkontroll og tverrfaglig kontroll, slik at kontrollen utføres på en hensiktsmessig måte og i nødvendig omfang.

Det følger av bestemmelsene om gjennomføring av kontroll at kontroll skal være helhetlig og gjennomgående og omfatte både kontroll av prosjektering og kontroll av utførelse. (Se særlig § 14-7 tredje og fjerde ledd .) Ansvarsrett for kontroll forutsetter kompetanse til å kontrollere både prosjektering og utførelse.

Overordnet ansvar for kontroll omfatter helhetlig og tverrfaglig kontroll av både prosjektering og utførelse i tråd med de krav som stilles til gjennomføring av kontroll etter §§ 14-6 og 14-7. Godkjenningsområdet er aktuelt der kommunen ilegger kontroll etter §§ 14-2 og 14-3. Godkjenningsområdet bygger på de samme prinsipper som de andre ”bygg komplett” godkjenningene (andre ledd bokstav a og tredje ledd bokstav a), og kan beskrives som ”kontroll komplett”. Godkjenning for overordnet ansvar forutsetter en særlig god prosess og systemforståelse.

Dette omfatter tiltaksklasse 3
Foretak med sentral godkjenning for overordnet ansvar for uavhengig kontroll i tiltaksklasse 3 kan påta seg ansvar for uavhengig kontroll av prosjektering og/eller utførelse av alle tiltak (bygning, anlegg, konstruksjon, installasjon) der ett eller flere vesentlige fagområder ligger i tiltaksklasse 3.

Funksjon: Uavhengig kontrollerendeFagområde: KonstruksjonssikkerhetTiltaksklasse: 3Vis betydningSkjul betydning

Uavhengig kontrollerende, tiltaksklasse 3

Kravene til utdanning og praksis
Fast ansatt faglig ledelse skal ha utdanning og praksis som er relevant for dette godkjenningsområdet i tiltaksklasse 3. Følgende minimumskrav til utdanningsnivå og praksislengde må være oppfylt:

  • Mastergrad eller tilsvarende
  • 8 års relevant praksis

Dette omfatter fagområdet
Fagområdet omfatter uavhengig kontroll av konstruksjonssikkerhet i tiltaksklasse 2 og 3. Innholdet av kontrollområdet reguleres i byggesaksforskriften § 14-2 og gjennomføring av kontrollen reguleres i § 14-7.

For prosjektering er kontrollkravet for konstruksjonssikkerhet begrenset til risiko for sammenbrudd i hovedbæresystem, der prosjekteringsgrunnlagets beregninger av lastantakelser, stabilitet og materialegenskaper skal kontrolleres. For kontroll av utførelse skal det påvises at hovedbæresystemet er utført slik det er prosjektert. Kontroll skal også omfatte stikkprøver av at materialene som er valgt har de egenskapene som er forutsatt i prosjekteringen.

Dette omfatter tiltaksklasse 3
Godkjenningsområdet omfatter byggverk som iht. NS-EN 1990 + NA plasseres i pålitetlighetsklasse 3 og 4.