Sentralt godkjente foretak

GRAVER AS

Organisasjonsnummer
987295058
Forretningsadresse
Søravegen 50, 7083 LEINSTRAND
Postadresse
Søravegen 50, 7083 LEINSTRAND
Webside
www.graver.no
Antall lønnsmottakere
18

Godkjenningsperiode:
14.09.2023–14.09.2026

 Godkjent opplæringsbedrift

GRAVER AS er godkjent innen følgende områder:
FunksjonFagområdeTiltaksklasse
Funksjon: Ansvarlig søkerFagområde: (for alle typer tiltak)Tiltaksklasse: 2Vis betydningSkjul betydning

Ansvarlig søker, tiltaksklasse 2

Kravene til utdanning og praksis
Fast ansatt faglig ledelse skal ha utdanning og praksis som er relevant for dette godkjenningsområdet i tiltaksklasse 2. Følgende minimumskrav til utdanningsnivå og praksislengde må være oppfylt:

  • Mesterbrev eller tilsvarende
  • 6 års relevant praksis

Dette omfatter fagområdet
Oppgaver og ansvar til ansvarlig søker bestemmes av pbl. § 23-4 og presiseres ytterligere av byggesaksforskriften § 12-2 bokstav a-m . Tiltaksklasseplassering for søkerfunksjonen vil være avhengig av kompleksitet, herunder hvor mange ansvarlige foretak som skal ha ansvarsrett og koordineres og hvor mange ansvarsoppgaver i byggesaksforskriften § 12-2 som er aktuelle for tiltaket.

For tiltak der prosjektering og utførelse ligger i høyere tiltaksklasse, men der ansvarsforholdene er oversiktlige og koordineringsbehovet er lite, vil tiltaksklassen for søkerfunksjonen være lav.

Ansvarlig søker har ansvar for å utarbeide tiltaksprofil for tiltaket og synliggjøre dette i gjennomføringsplanen, jf. byggesaksforskriften § 9-3.

Ansvarlig søker har ansvar for at alle oppgaver er belagt med ansvar, herunder ansvar for uavhengig kontroll, jf. byggesaksforskriften kap 14.

Dette omfatter tiltaksklasse 2
Søkerfunksjonen i tiltaksklasse 2 omfatter søknader med noe kompleksitet, der koordineringsbehovet for prosjektering, utførelse eller kontroll er krevende.

Eksempelvis vil dette omfatte flertrinnssøknader der ansvarsforholdene i tiltaket er oppsplittet og krever koordinering.

Funksjon: ProsjekterendeFagområde: Veg, utearealer og landskapsutformingTiltaksklasse: 1Vis betydningSkjul betydning

Prosjekterende, tiltaksklasse 1

Foretak som søker godkjenning for dette godkjenningsområdet må kunne dokumentere en dekkende utdanning og praksis med ett av fagområdene. Det vil si at et foretak ikke må dokumentere bredden av oppgavene innenfor hele godkjenningsområdet, men begrenset til ett av fagene.

Prosjektering av veg

Prosjektering av veg omfatter utforming og dimensjonering av veg samt håndtering av overvann, herunder avrenning av veg til grøfter, sluk og lignende. Veg i denne sammenheng omfatter også parkeringsplasser, gang og sykkelvei, busslommer osv. Plassering av tiltaket på situasjonsplan med koordinatfesting og høydeangivelse, inngår i oppgaven. Så langt det er aktuellt skal veg utformes og dimensjoneres etter vegvesenets normal N100 og N200.

Fagområdet omfatter ikke lukket overvannshåndtering eller dimensjonering av føringsveier for overvann. Dette omfattes av godkjenningsområdet prosjektering av vannforsynings- og avløpsanlegg.

Fagområdet omfatter heller ikke geoteknisk prosjektering og konstruksjonssikkerhet, samt prosjektering av sikringstiltak under arbeid og i ferdig stand. I områder hvor grunnforhold ikke er kjent m.v. må en geoteknisk vurdering ligge til grunn for dimensjonering av veg.

Tiltaksklasse 1
Prosjekteringen av veg som krever mindre inngrep ved uproblematiske grunn- og forurensningsforhold og der innvirkning på ytre miljø er små, samt utforming og dimensjonering av veger som i vegvesenets normal N100 er definert som gang og sykkelveg, adkomstveger og samleveger med ÅDT høyst 1500.

Prosjektering av utearealer og landskapsutforming

Prosjektering av utearealer og landskapsutforming skal ta hensyn til egnethet og funksjon, slik at god kvalitet oppnås i forhold til universell utforming, sikkerhet og innvirkning på ytre miljø, herunder overvann.

Prosjektering av overvann i denne sammenheng omfatter å lede vann fra overflater ned til grøfter vassdrag, eventuelt sluk o.l eller til lokal infiltrasjon i vegetasjonsdekket og i grunnen. Fagområdet innebærer ikke dimensjonering av føringsveier for overvann, dette omfattes av godkjeningsområdet prosjektering av vannforsynings- og avløpsanlegg.

Fagområdet omfatter heller ikke geoteknisk prosjektering og konstruksjonssikkerhet, samt prosjektering av sikringstiltak under arbeid og i ferdig stand.

Tiltaksklasse 1
Prosjekteringen av utearealer og landskapsutforming omfatter mindre inngrep ved uproblematiske grunn- og forurensningsforhold og der innvirkning på ytre miljø er små.

Eksempler på tiltak i dette godkjenningsområdet kan være:

  • prosjektering av utearealer, herunder veg og parkeringsplasser for en gruppe av småhus eller hytter,
  • prosjektering av utearealer for mindre lekeplasser
  • deponier, masseuttak og oppfylling inntil 3 m høyde fra opprinnelig nivå.
Funksjon: ProsjekterendeFagområde: KonstruksjonssikkerhetTiltaksklasse: 1Vis betydningSkjul betydning

Prosjekterende, tiltaksklasse 1

Fagområdet omfatter prosjektering av byggverkets totale stabilitet under oppføring og i bruk, og dimensjonering av bærende elementer, herunder fundamenter, vegger, søyler, dekker og takkonstruksjoner. Bæresystem skal dimensjoneres for standard laster, naturpåkjenninger og ulykkeslaster.

Godkjenningsområdet omfatter også utarbeidelse av eventuelle utredninger vedrørende behov for sikringstiltak ved oppføring og ved bruk av tiltaket.

Godkjenningsområdet omfatter også prosjektering av riving.

Tiltaksklasse 1
Prosjektering av bæreevne og stabilitet av nytt eller endring av eksisterende tiltak som bygg, anlegg eller frittstående konstruksjon med liten vanskelighetsgrad i pålitelighetsklasse 1 iht NS-EN 1990 +NA og brannklasse 1 iht. byggteknisk forskrift. Oppgaven omfatter dimensjonering av bærende elementer ved bruk av enkle beregninger eller tabeller, ved gode grunnforhold og standardlaster.

Eksempler på tiltak i denne klassen kan være:

  • fritids- og enebolig med og uten sokkelleilighet
  • tomannsbolig, rekkehus, kjedehus, små barnehager
  • alminnelige landbruksbygg, lager- og industribygg
  • mindre utendørstribuner (under 500 pers.), små bruer (inntil 10 m spennvidde) og tårn inntil 10 m
Funksjon: ProsjekterendeFagområde: Lydforhold og vibrasjonerTiltaksklasse: 1Vis betydningSkjul betydning

Prosjekterende, tiltaksklasse 1

Fagområdet omfatter planlegging og prosjektering av byggverk for å sikre brukernes behov for beskyttelse mot støy og vibrasjoner. Oppgaven omfatter kartlegging av lyd- og vibrasjonskilder i og utenfor byggverket, samt planlegge og prosjektere byggverk og nødvendige tiltak.

Lyd- og vibrasjonskilder i byggverket kan komme fra tekniske installasjoner som løfteinnretninger, VVS-installasjoner, ventilasjon og fra produksjonsprosesser. Lyd- og vibrasjonskilder utenfor byggverket kommer hovedsakelig fra trafikken, men også fra nærliggende industri- og servicelokaler oa.

Med lydtekniske egenskaper menes luftlyd og trinnlyd og etterklangstid. Godkjenningsområdet omfatter prosjektering av tilstrekkelig lydkvalitet og god romakustikk tilpasset bruken av byggverket.

Tiltaksklasse 1
Prosjektering av lydforhold i bygninger med ett brukerområde, der kravet er høyst lydklasse C etter NS 8175, eksempelvis fritidsbolig, bolig med en boenhet, arbeidsbygg og publikumsbygg med ett brukerområde.

Funksjon: UtførendeFagområde: Innmåling og utstikking av tiltakTiltaksklasse: 1Vis betydningSkjul betydning

Utførende, tiltaksklasse 1

Fagområdet omfatter innmåling av tilstrekkelige antall faste punkter i terrenget, som grunnlag for å fastlegge tiltakets plassering på situasjonsplan (polygonpunkter, grensemerker, nabobygg høyder på ledninger, manlende detaljer i kart med mer) og overføring av tiltakets plassering med utstikking av punkter fra koordinatfestet situasjonsplan til terreng, samt høydeplassering.

Tiltaksklasse 1
Godkjenningsområdet omfatter overføring av tiltakets plassering fra plan til terreng i områder hvor krav til høyder og minsteavstander ikke er kritisk for oppfyllelse av krav til plangrunnlaget (store tomter). Utsetting av punkter for tiltak som krever plassering og høydeangivelse ved utmål fra bestående og godt definerte detaljer, etter målangivelse påtegnet godkjent situasjonsplan, der det ikke anses å være kritisk for oppfyllelse av krav til minsteavstander.

I oppgaven inngår utarbeidelse av stikningsdata for punkter (koordinater i grunnriss og høyde).

Eksempler på innmåling og utstikking i tiltaksklasse 1:

  • byggverk i flatt terreng med få utstikkingspunkter
  • byggverk på store tomter hvor avstand til nabogrense og andre byggverk ikke er kritiske
  • innmåling høydegrunnlag og utstikking av stikkledninger (retning, lengdeprofil og kotehøyder i kummer)
  • utstikking av lengdeprofil og høyde for veier og plassering av parkeringsplasser hvor krav til plassering ikke er kritisk.
Funksjon: UtførendeFagområde: Veg- og grunnarbeiderTiltaksklasse: 1Vis betydningSkjul betydning

Utførende, tiltaksklasse 1

Fagområdet veg- og grunnarbeider omfatter blant annet graving, sprengning, oppfylling, planering og komprimering. Arbeidene skal utføres i henhold til produksjonsunderlaget, se SAK10 § 1-2 bokstav g.

Tiltaksklasse 1
Eksempel på utførelse av veg-,og grunnarbeider i tiltaksklasse 1 kan være:

  • fjellarbeider i dagen, sprengning av grop eller skjæringer uten krav til kontur og med liten risiko for skader,
  • graving uten krav til midlertidig sikring av byggegrop, «lett» komprimering iht. NS 3420 kap. F, fjellavdekking med krav til renhet,
  • gravings-, avstivnings-, sprengnings- og gjenfyllingsarbeider for kabel, dreneringsarbeider og VA ledninger med grøfter grunnere enn 2 meter,
  • legging av dekker med belegningsstein, grusdekker, betong og asfaltdekker for gang- og sykkelveg, innkjørsler, interne veier o.l.,
  • utførelse av fundament (forsterknings- og bærelag) for veger som er definert som atkomst- og samleveger med forutsatt ÅDT høyst 1500 etter Vegvesenets normal N100,
  • utførelse av fundament (forsterknings- og bærelag) for andre veger av tilsvarende kompleksitet,
  • planeringsarbeider, mindre betongarbeider, utførelse av forstøtninger og skråningsbeskyttelse tilsvarende «vanlige forhold» i følge Vegvesenets normal N200, rørpressing og boring i fjell eller i løse masser.
Funksjon: UtførendeFagområde: LandskapsutformingTiltaksklasse: 2Vis betydningSkjul betydning

Utførende, tiltaksklasse 2

Fagområdet landskapsutforming omfatter opparbeidelse og planering av grøntanlegg, idrettsanlegg, mindre veier og plasser, legging av dekker med belegningsstein, utførelse av forstøtninger og skråningsbeskyttelse samt natursteinsarbeider m.v.

Tiltaksklasse 2
Eksempler på utførelse av landskapsutforming i tiltaksklasse 2 kan være:

  • Opparbeidelse og planering inkludert åpen overvannshåndtering av større grøntanlegg og idrettsanlegg, som for eksempel parker, gravlunder, fotballbaner og løpebaner, i områder hvor håndtering av overvann er ansett å være av middels til stor betydning for konsekvenser for helse, miljø og sikkerhet.
  • Støttemurer av for eksempel naturstein og betongstein med høyde over 2 meter,
  • Legging av dekker med belegningsstein på veger og plasser beregnet for tung trafikk som for eksempel hovedferdselsårer i byer og områder for varelevering,
  • Planering, utførelse av forstøtningskonstruksjoner og skråningsbeskyttelse tilsvarende «vanskelige forhold» i følge Vegvesenets normal N200.
Funksjon: UtførendeFagområde: Vannforsynings- og avløpsanleggTiltaksklasse: 1Vis betydningSkjul betydning

Utførende, tiltaksklasse 1

Godkjenningsområdet omfatter utførelse av vann- og avløpsanlegg samt utførelse av overvannssystem, med tilhørende komponenter og utstyr.

Tiltaksklasse 1
Godkjenningsområdet omfatter legging av rør for vann og avløp, samt rør for overvann med liten kompleksitet og vanskelighetsgrad, og der mangler eller feil ved tiltaket fører til mindre konsekvenser for helse, miljø og sikkerhet.

Eksempler på utførelse av vannforsynings- og avløpsanlegg i tiltaksklasse 1 kan være:

  • Legging av rør for vann med diameter høyst 63 mm
  • Legging av rør for avløp med diameter høyst 200 mm
  • Legging av overvannsrør for en liten gruppe av småhus
Funksjon: UtførendeFagområde: Plasstøpte betongkonstruksjonerTiltaksklasse: 1Vis betydningSkjul betydning

Utførende, tiltaksklasse 1

Fagområdet omfatter forskalings-, armerings- og utstøpningsarbeider av konstruksjoner som fundamenter, vegger, søyler, bjelker og dekker.

Tiltaksklasse 1
Godkjenningsområdet utførelse av plasstøpte betongkonstruksjoner omfatter arbeider i byggverk etter NS 1990 +NA plasseres i pålitelighetsklasse 1, og forutsettes utført med "begrenset kontroll".

Eksempler på plasstøpte betongkonstruksjoner i tiltaksklasse 1 kan være:

  • fundamenter, vegger, dekker o.l. for småhus inntil 3 etasjer og høyst to boenheter over hverandre
  • bygning for publikum og arbeidsbygning med høyst to etasjer
  • forstøtningskonstruksjon med høyde inntil 2 m og kummer uten trafikkbelastning
  • kulverter og bruer med spennvidder inntil 6 m
Funksjon: UtførendeFagområde: Tømrerarbeid og montering av trekonstruksjonerTiltaksklasse: 1Vis betydningSkjul betydning

Utførende, tiltaksklasse 1

Fagområdet omfatter utførelse av tømrerarbeid og montering av trekonstruksjoner.

Oppgaver som inngår i fagområdet kan være utførelse av yttervegger, etasjeskiller, innvendige vegger og takkonstruksjoner, luft- og fukttetting og varme-, lyd- og kondensisolering.

Tiltaksklasse 1
Godkjenningsområdet omfatter oppføring og endringsarbeider av byggverk med liten vanskelighetsgrad. Alle relevante arbeider som inngår i oppføring av bygning omfattes av godkjenningsområdet, f.eks. betongarbeider og murarbeider for småhus i tiltaksklasse 1, montering av produkter, bygningselementer, taktekkingsarbeider og membranarbeider (fukt, radon) m.m.

Eksempler på utførelse av tømrerarbeider i tiltaksklasse 1 kan være oppføring eller vesentlig endring av:

  • enebolig, to- til firemannsbolig, rekkehus, kjedehus og terrassehus til og med tre etasjer
  • små barnehager og arbeidsbygg til og med to etasjer
  • landsbruksbygninger og lagerbygg t.o.m. 2000m2 BRA,
  • supplerende tømrerarbeider som for eksempel montering av ikke bærende vegger i store bygg
Funksjon: UtførendeFagområde: Montering av bærende metall- eller betongkonstruksjonerTiltaksklasse: 1Vis betydningSkjul betydning

Utførende, tiltaksklasse 1

Fagområdet omfatter montering av bærende og ikke-bærende bygningsdeler av metall, eller prefabrikkerte betongelementer. Utførelse av sikringstiltak inngår i godkjenningsområdet. Montering og avstivning under montering og ansvar for utførelse av brannisolering og branntetting inngår i godkjenningsområdet.

Tiltaksklasse 1
Godkjenningsområdet omfatter montering av bærende metall- eller betongkonstruksjoner som etter NS 1990 +NA plasseres i pålitelighetsklasse 1, og forutsettes utført med "begrenset kontroll".

Eksempler på montering av bærende metall- eller betongkonstruksjoner i tiltaksklasse 1:

  • bensinstasjon eller enkelt industribygg
  • lager- eller landbruksbygg
  • nye balkonger på boligblokker t.o.m. 5. etg
  • utkragede bygningsdeler som solavskjerming, tak over inngangsparti eller uteplass ol
  • mezzanin
  • bru og kulvert med spennvidder inntil 10 m
  • tårn inntil 10 m høyde
Funksjon: UtførendeFagområde: Riving og miljøsaneringTiltaksklasse: 1Vis betydningSkjul betydning

Utførende, tiltaksklasse 1

Fagområdet riving og miljøsanering omfatter sanering og forsvarlig sluttbehandling av farlig avfall iht. miljøsaneringsbeskrivelsen samt håndtering av rivingsmaterialer for ombruk, gjenvinning, energiutnyttelse og forsvarlig sluttbehandling iht. avfallsplan. Godkjenningsområdet omfatter også oppgaver ved tiltak på eksisterende byggverk (rehabilitering).

Tiltaksklasse 1
Riving og miljøsanering av bygning med BRA inntil 400 m2, som f.eks. enebolig, tomannsbolig, rekkehus og kjedehus, og anlegg eller konstruksjoner med tilsvarende størrelse og materialbruk.